Av. Kubilay REŞBER

Deneyim, İlgi ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Polislik Psikiyatri Geçmişi 2024

Psikiyatri geçmişi polis olmaya engel midir?

Daha önce psikiyatriye gitmek polisliğe engel midir? Psikolojik ilaç kullananlar polis olabilir mi? Daha önce psikiyatriye gitmek polisliğe engel mi? gibi sorulara sıklıkla muhatap olmaktayız.

Bilindiği üzere POMEM, PAEM, PMYO gibi okullara yapılacak olan alımlarda Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre öğrenci adaylarının tam sağlam olması gerekir. Psikiyatri hastalıkları ve geçmişi ile ilgili sorulara Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine Ek-3 Listeye bakarak cevap bulabiliriz.

Polis adayı öğrenci ruhsal yönden sağlam olmalıdır.

Yönetmelikte öğrenci adaylarının fiziki ve ruhsal çalışma yeterliliklerinin Yönetmeliğin A dilimine uyması şartını aramaktadır.

Buna göre B-C-D dilimlerinde tanımlanan psikiyatri hastalıkları öğrenciliğe engeldir.

Ruh sağlığı yönünden kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.

Adayın geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi, hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları ve kişilik bozukluğu olmamalıdır . Bu türden durumların bulunması öğrenciliğe engeldir.

Polis psikiyatri geçmişi bakımından adayın sağlam kabul edilebilmesi için son iki yılın semptomsuz ve tedavisiz geçirilmesi gerekir. Polis öğrenci adayları son iki yılı semptomsuz ve tedavi olmadan geçirmişse psikiyatrik yönden sağlam kabul edilir. Fakat C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, B, C ve D her zaman öğrenciliğe girişte engeldir.

Polis adayının son iki yıl içerisinde psikiyatri girişi, semptom veya tedavi geçmişi varsa;

Adayın durumu derinlemesine incelenir.

Polislikte psikiyatri geçmişi son iki yıla bakılarak değerlendirilir. Polis alımı süresince adayları muayene eden sağlık kurullarının yaptığı en büyük hata poliklinik muayene kayıtlarını kişinin geçmişte psikiyatrik hastalık geçirdiğine kesin karine saymasıdır. Kişinin hastaneye başvurmuş olması başlı başına bir hastalığa yakalandığı veya geçirdiği anlamına gelmemektedir. Bunu en iyi bilen yine doktorlardır. Nasıl ki, bir kereliğine kalp doktoruna giden birisi kalp hastası olmayacağı gibi bir kereliğine psikiyatri bölümünde muayene olmasıyla veya ilaç yazılmasıyla kişi psikiyatrik hasta olmamıştır. Bu konu sağlık kurullarının adeta kolaya kaçtığı bir konu haline gelmiştir. Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği bu hususta ortaya çıkacak hatalı kararları önleme adına son iki yılda psikiyatri kaydı olan adayların durumunu da gözetmiştir.

Aday sağlık kuruluna çıktığında veya sağlık komisyonu inceleme yaparken geçmiş muayene ve tedavi ayrıntıları ile geçmiş ilaç kayıtlarını gösteren sistemler üzerinden, adayın son iki yıl içerisinde psikiyatrik yönden muayene olduğunu veya psikotrop ilaç kullandığını görürse bu durumda öğrenci adayının durumu derinlemesine incelenir.

Adaya ilaç reçete edilmesine neden olan muayene ayrıntıları, tüm klinik bulguları ve diğer ayrıntıları açıklayan bir epikriz raporu adaydan istenir. Aday bu raporları temin edemez ve üzerinde inceleme yapılamazsa psikiyatrik tedavi geçmişi nedeniyle kişi hakkında öğrenci olamaz kararı verilir.

Aday tarafından geçmiş psikiyatri kaydına dair raporlar temin edildikten sonra kurul veya komisyon bu evrakları inceler. Bu incelemede geçmişteki kayıtların gerçekten “tanı” sayılabilecek düzeyde olup olmadığına bakılır. Örneğin başka bir hastalığın tedavinde destek olması amacıyla psikiyatri ilacı yazıldıysa bu durumda adaya ilişkin psikiyatri kaydı tanı sayılabilecek düzeyde değildir. Veyahut adayda tanı düzeyinde psikopatoloji saptanamamışsa aday sağlam kabul edilir.

Yine örneğin tırnak yeme şikayetiyle bir kereliğine psikiyatri polikliniğine başvurmuş ve ilaç reçete edilmiş kişinin durumu incelenirken adaya ilişkin kaydın tanı kriterlerini doldurmayan geçici bir klinik durum olduğu değerlendirilebilecektir. Özetle kısa süreli semptomlarla seyreden ancak psikiyatrik hastalık sınıflaması içinde yer almayan durumlar son iki yıl içerisinde olsa bile polisliğe engel olmayacaktır.

Bu araştırma sonunda son iki yıl içerisinde gerçekten psikiyatrik tanısı olduğu anlaşılanlara öğrenci olamaz kararı verilecektir.

Onikofaji (tırnak yeme), trikotilomani (saç, kirpik, kaş vb yolma) gibi durumların mevcudiyetinde daha ayrıntılı değerlendirilerek adayın A dilimi kapsamında olup olmadığına karar verilir.

Sıkça Sorulan Sorular
Polisliğe Engel Psikiyatrik Hastalıklar Nelerdir?

Geçirilmiş ruhsal bozukluklar;
a) Depresyon bozuklukları.
b) Anksiyete bozuklukları.
c) Obsesif kompulsif ve ilişkili bozukluklar.
ç) Travma ve stresör ile ilişkili bozukluklar.
d) Disosiyasyon bozuklukları, bedensel belirti ve ilişkili bozukluklar.
e) Uyum bozuklukları.
f) Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu.
g) Yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları.
ğ) Bu ruhsal bozuklukların geçirilmiş halleri.
(3) Hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları.
(4) Kendine zarar verme girişimi (mevcudiyetinde, ayırıcı tanıda yıkıcı davranım, dürtü kontrol ve davranım bozukluğu açısından değerlendirilmelidir. Yıkıcı davranım, dürtü kontrol ve davranım bozukluğu D dilimi kapsamında değerlendirilir).
(5) Self mutilasyon (kendine zarar verme girişimi, self mutilasyon davranışlarına ait skarlar).

Polislik psikiyatri geçmişi C ve D dilimi nedir?

C dilimi emniyet personelinin tedavi sürecinde olduğunu, sağlık durumunun henüz hangi dilime girdiğinin belli olmadığı tedavi dilimidir. Tedavi süreci sonunda D diliminde olduğu anlaşılırsa personel Genel İdari Hizmetler memuru yapılır. Tedavi olumlu sonuçlanırsa aynı görevine devam eder.

D dilimi memurun görev yapamayacak fiziksel veya ruhsal duruma yakın olduğu dilimdir. D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışamazlar. Bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları, sağlık komisyonunun görüşü ile birlikte, maluliyet veya hizmet sınıfı değişikliği yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. D diliminde olan kişiye hizmet sınıf değişikliği(GİH memuru olma) veya adi malul olarak emekli olma seçenekleri sunulur.

Güncel tedavi algoritmalarına uygun şekilde, etkin doz ve yeterli süre tedavi edilmesine rağmen, Emniyet Hizmetleri Sınıfında (gece ve gündüz) silahlı olarak çalışabilecek iyilik haline ulaşamamış olmak Emniyet Hizmetleri Sınıfı için maluliyet anlamına gelir ve D dilimi kapsamında değerlendirilir.

Psikiyatri geçmişi sicile işler mi?

Geçmiş psikiyatri kayıtları sağlık sistemi sunucularında tutulmakta olup Emniyet Teşkilatı ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına yapılan alımlarda adayların elenmesine neden olabilmektedir.

Anksiyete ilacı sicile işler mi?

Psikiyatri reçete kayıtları sağlık sistemi sunucularında tutulmakta olup Emniyet Teşkilatı ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına yapılan alımlarda adayların elenmesine neden olabilmektedir.

Psikiyatriye gitmiş biri polis olabilir mi?

Son iki yıla ait psikiyatri tanısı normal şartlarda polis olmaya engeldir.

Psikiyatriye gitmiş olmak memurluğa engel mi? Psikiyatri geçmişi nelere engeldir?

Emniyet Teşkilatı ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına yapılan alımlarda adayların elenmesine neden olabilmektedir.

Psikiyatri geçmişi hangi mesleklere engeldir?

Psikiyatri kayıtları polislik, subaylık, astsubaylık, uzman erbaşlık, sözleşmeli erlik, askeri öğrencilik gibi mesleklere engel olabilmektedir.

POMEM/PMYO/PA psikiyatri geçmişi olması durumunda ne yapabilirim?

Psikiyatri geçmişi nedeniyle POMEM adaylığından elenen adaylar Ankara İdare Mahkemelerinde adaylık işlemlerinin sonlandırılması ile ilgili iptal davası açmalıdırlar. Bu davada yürütmeyi durudrma talep edilmelidir. Bu iptal davasında Emniyet Teşkilatı mevzuatı üzerinde çalışmalarını sürdüren hukuk büromuzdan yardım alabilirsiniz.

Polis Davalarına Bakan Avukatlar

Polis davalarına bakan avukatlar aşağıdaki dava türlerine bakmaktadırlar;

Emniyet Rütbe Terfi Davaları
Polis Memurlarına Kesilen Disiplin Cezasının İptali Davası
Mülakat Nedeniyle Elenen Polis Adaylarına İlişkin Davalar
PMYO-PAEM-POEM Öğrenci Davaları
Polis Memurlarının İzin Haklarına İlişkin Davalar
Polis Memurlarının Göreve İade Davaları
Polis Adaylarının Güvenlik Soruşturması Davaları
Polislikte Tam Yargı Davaları
Polislerin Malullük Davaları
Sicil, Özlük ve Parasal Hakların Korunması
Polislerin Atama ve Nakil Davaları
Polislerin Tayin Davaları

Av. Kubilay REŞBER

Son Makaleler

Yayınımız Var!

Geri Gönderme Merkezlerinde İnsan Hakları Hukukuna İlişkin Temel Sorunlar

Çalışma, devletlerin göçü kontrol, sınırlandırma, caydırma, göçmenliğin niteliğinin tespiti, belgelerin tasdiki, sınır dışı gibi resmi veya gayri resmi saiklerle idari gözetim altına alınması sürecini insan hakları bağlamında ele almaktadır..