Polis Akademisi Başkanlığı Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüklerine giriş sınavlarında adaylar belirlenirken bir kısım sağlık şartları aranmaktadır. POMEM sağlık şartları Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Polis okullarına yapılan öğrenci alımlarında uyulacak esaslar söz konusu yönetmeliğin ikinci bölümüne göre göre yapılır.
Yazının İçeriği
ToggleEmniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Nedir?
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Emniyet Teşkilatında görev yapacak personelin fiziki ve ruhsal çalışma yeterliliklerinin belirlendiği yönetmeliktir. Yönetmelik 30 maddeden oluşmakta olup ayrıca 3 adet eki bulunmaktadır. Bu yönetmelik aşağıdaki işlemler için kullanılmaktadır;
- Okullara öğrenci alımları.
- Öğrencilik süresince.
- Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalar.
- Öğrencilikten veya memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşler.
- Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına yapılan açıktan atamalarda ve naklen atamalar.
- Memuriyette,
- Adi malullük ve vazife malullüğü.
- Vazife malulü olarak çalışmaya devam etme konusu.
- Hizmet sınıfı değişiklikleri.
Yönetmelik yukarıda sayılan her bir grup için ayrı ayrı düzenlemeler yapmıştır.
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine Ek-3 Listede “Hastalık Branşlarının Sınıflandırılması” isimli Emniyet Teşkilatı Hastalık Dilimlerine yer verilmiştir.
Emniyet Teşkilatı A Dilimi Ne Demektir?
A dilimi hastalıklar öğrenci adaylarını ilgilendirir. Kişinin fiziki ve ruhsal bakımdan emniyet teşkilatıona girebilmesi için asgari sınırı belirler. Yani %100 sağlıklı olmasanız ve bazı ufak düzeyde sağlık sorunlarınız varsa A dilimine girersiniz. Geçici değer düşüklükleri, az düzeyde cilt bozuklukları gibi. Esas olan POMEM, PMYO veya PAEM öğrenci adayının tam sağlıklı olmasıdır ve A dilimi sağlık şartlarını taşıyor olmasıdır.
Emniyet Teşkilatı B Dilimi Ne Demektir?
B dilimi sadece hazlihazırda polis olarak görev yapanları ilgilendiren hastalık dilimidir. Kişide belli hastalıklar vardır ancak bu hastalıklar polis olarak göreve devam etmesine engel değildir. Ancak B dilimindeki bir hastalığa sahip kişi polis okullarına öğrenci olarak giremez.
Emniyet Teşkilatı C Dilimi Ne Demektir?
C dilimi emniyet personelinin tedavi sürecinde olduğunu, sağlık durumunun henüz hangi dilime girdiğinin belli olmadığı tedavi dilimidir. Tedavi süreci sonunda D diliminde olduğu anlaşılırsa personel Genel İdari Hizmetler memuru yapılır. Tedavi olumlu sonuçlanırsa aynı görevine devam eder. Zira Yönetmeliğin 16/1 fıkrasına göre; “Sağlık kurulu raporuna göre, A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam ederler.”
Emniyet Teşkilatı D Dilimi Ne Demektir?
D dilimi memurun görev yapamayacak fiziksel veya ruhsal duruma yakın olduğu dilimdir. D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışamazlar. Bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları, sağlık komisyonunun görüşü ile birlikte, maluliyet veya hizmet sınıfı değişikliği yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. D diliminde olan kişiye hizmet sınıf değişikliği(GİH memuru olma) veya adi malul olarak emekli olma seçenekleri sunulur.
Emniyet Teşkilatı E Dilimi Ne Demektir?
Hakkında E Dilimi hastalık tanısı bulunduğuna dair heyet raporu düzenlenen bir polis, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Polis Hastalık Dilimlerine göre Emniyet Teşkilatında görev yapamaz ve şartları oluşmuşsa malulen emekliliğe sevk edilir.
Pomem Sağlık Şartları Nelerdir?
Polis Öğrenci Adaylarına İlişkin Sağlık Şartları
Polis Okullarına alınacak öğrenci adaylarının “öğrenci olur” kararlı rapor alması gerekmektedir.
Okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılır ve öğrenci adayları yukarıda bahsi geçen A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. B, C,D ve E Dilimine girenler polis adayı olamazlar.
Öğrenci adayları için düzenlenecek giriş raporları, okulların denetim ve gözetiminde tam teşekküllü hastanelerden aldırılır. Tam teşekküllü hastaneler tarafından adaya verilen rapor önce okul tarafından daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı sağlık komisyonu tarafından incelenir.
Öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlıkla ilgili diğer belgeleri, sağlık komisyonu tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda; rapordaki laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olmayan durumlarda, öğrenci adayı hakkında tek raporla, “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilebilir.
Bulgu, teşhis ve dilim yönünden, verilen kararın bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığının tespiti halinde; rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı başka bir tam teşekküllü hastaneye bulgu, teşhis, dilim ve karar ile ilgili sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere sevk edilebilir. Sevk edilen hastaneden alınan sağlık kurulu raporundaki veya iade dönüşü gelen giriş raporundaki bulgu, teşhis, dilim ve karara göre öğrenci olup olamayacağına karar verilir. Çelişkili durum devam ediyorsa, giriş raporu veya danışman hastane raporu aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı hakkında netlik oluşana kadar 19 uncu maddede belirtilen danışman hastanelerin görüşüne başvurulabilir. Bulgu, teşhis, dilim ve karar yönünden bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan sağlık kurulu raporuna göre karar verilir.
Sağlık komisyonunun gerekli gördüğü durumlarda, öğrenci adayı Daire Başkanlığına çağrılarak, sağlık komisyonunca değerlendirilir. Daire Başkanlığına çağırılan öğrenci adayının, tebliğ tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde sağlık komisyonuna gelmesi şarttır. Bu değerlendirme sonucunda veya hiç çağırılmadan hastanelere sevk edilenler, aynı ilde sevk edildi ise, tebliğ tarihini takip eden bir sonraki mesai günü bitimine kadar, il dışına sevk edildi ise tebliğ tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde sevk olunan hastaneye müracaat etmek zorundadırlar. Hastanelere müracaat etmeyen veya müracaat etmelerine rağmen işlemlerini yarıda bırakarak ayrılan öğrenci adaylarının, adaylık hakları okul yönetimince sona erdirilir.
Öğrenci adayı hakkındaki kesin karar, inceleme tarihindeki mevcut sağlık durumuna göre verilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Bu tür tedavi ve operasyonlar için inceleme tarihinden sonra hiçbir şekilde süre verilemez. Öğrenci adayı hakkındaki “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklindeki nihai kararlar sağlık komisyonu tarafından verilir.
Polis Okulu Öğrencilerine İlişkin Sağlık Şartları
Öğrencilerin sağlık durumlarının takibi ve okullardaki koruyucu hekimlik hizmetleri, okuldaki veya il emniyet müdürlüğündeki kurum tabipliklerince yapılır. Bu birimlerde hekim bulunmadığı takdirde il sağlık müdürlüğünden hekim talep edilir.
Her öğrenci için okulu tarafından sağlık dosyası oluşturulur. Bu dosyada; kan grubu, baskın kullanılan el, ilaç ve benzeri alerjileri belirtilen belgeler ile sağlık bilgi formu, giriş raporu, sağlık raporları, geçirilmiş olan hastalıklara ve tedavilere ait belgeler bulunur.
Öğrenci için oluşturulan bu sağlık dosyasında; kişinin sağlık geçmişini tanımlayan bütün evraklar, sağlık durumları ile ilgili taleplerini belirten dilekçeler veya birim amirinin, kişinin sağlık durumu ile ilgili değerlendirmelerini içeren belgeler ve bu konularla ilgili Daire Başkanlığından gelen cevabi yazılar da muhafaza edilir. Sağlık durumu takip edilecek öğrencinin sağlık dosyası atandığı birime gönderilir.
Okullarda her eğitim-öğretim yılı başında, o yıl kayıt olan öğrenciler hariç diğer öğrencilerin sağlık durumlarının anamnez ve fizik muayene ile genel değerlendirmesi kurum tabipliklerince yapılır. Kurum tabipliği bulunmayan birimlerde il sağlık müdürlüğünden hekim talep edilir.
Öğrencilerin hastalık, kaza, yaralanma ve diğer nedenlerden dolayı aldıkları raporlar, okul kurum tabipliklerine veya İl Emniyet Müdürlüğü kurum tabipliklerine incelettirilir. Bu birimlerde hekim yoksa ilgili raporlar il sağlık müdürlüğüne incelettirilir. Tüm branşlar için C-D-E dilimi sağlık şartlarını, psikiyatrik hastalıklar için B-C-D-E dilimi sağlık şartlarını taşıdığı kanaati oluşan öğrencilere bu Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporu aldırılır. Öğrenci hakkında düzenlenmiş herhangi bir rapor bulunmasa dahi, sağlık komisyonunun veya idarenin lüzum görmesi halinde, öğrenci tam teşekküllü hastanelere sevk edilerek, bu Yönetmelik hükümlerine uygun şekilde son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporu aldırılır.
Aldırılan bu raporlardan; tüm branşlar için C-D-E dilimi, psikiyatrik hastalıklar için B-C-D-E dilimi sağlık şartlarını taşıyanların raporları sağlık dosyasına ilave edilerek Daire Başkanlığına gönderilir. Sağlık komisyonunda, öğrencilerin son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları incelenir. A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlara, “öğrenciliğe devam eder”, D-E dilimi sağlık şartlarını taşıyanlara ise “öğrenciliğe devam edemez” kararı verilir.
Psikiyatrik hastalıklar açısından C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar öğrenciliğe devam edemezler.
Psikiyatrik rahatsızlıklar hariç, D dilimi sağlık şartlarını taşıyan öğrencilerden isteyenler, Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında uygun bir hizmet sınıfına atanırlar. E dilimi sağlık şartlarını taşıyan öğrenciler ile psikiyatrik rahatsızlık nedeniyle okullardan ilişiği kesilenler Emniyet Teşkilatında Devlet memurluğuna atanamazlar.
Av. Kubilay REŞBER