Av. Kubilay REŞBER

Deneyim, İlgi ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Uzman Erbaş Sağlık Raporu İtiraz Davası

Uzman erbaş sağlık kurulu raporuna itiraz süreci bu makalede ele alınmıştır.

Askeri öğrenci, muvazzaf/sözleşmeli subay ve astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli er ve askerlik yükümlülerinin alımlarında adayın giriş şartlarını taşıyıp taşımadığı 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 nolu Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre belirlenir.

Yükümlüler dâhil sağlık kurulu raporu için başvuracak adaylar, ilgili makamlarca düzenlenen sevk kâğıdı ile hastaneye müracaat eder. Sevk kâğıdını düzenleyen makam tarafından personelin ne maksatla muayene edileceği sevk kâğıdında belirtilir.

Düzenlenecek sağlık raporlarında Ek-11 Sağlık Kurul Rapor Formatı kullanılır. Sağlık Kurul Raporu, mutlaka arkalı-önlü tek sayfa şeklinde düzenlenir, iki ayrı sayfa şeklinde düzenlenmez.

Sağlık Raporuna Nasıl İtiraz edilir?

“Askeri öğrenci olamaz”, “muvazzaf/sözleşmeli subay/astsubay olamaz”, “uzman erbaş olamaz” veya “sözleşmeli er olamaz” gibi olumsuz sağlık kurulu raporlarına il sağlık müdürlüğü aracılıyla 3 iş günü içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz halinde aday itiraz hastanesinde tekrar muayene edilir. İlk verilen raporla çelişen bir karar verilirse aday hakem hastaneye gönderilir.

Olumsuz sağlık kurulu kararlarına yapılacak itirazlar Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. İtiraza ilişkin ayrıntılar ise Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’de açıklanmıştır. Buna göre;

MADDE 36- (1) Raporlara; raporu alan kişi, raporu alan kişinin velisi veya vasisi, raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve sağlık raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, itiraza konu sağlık kurulu raporunu tanzim eden sağlık hizmet sunucusunun bulunduğu ya da adına rapor düzenlenecek kişinin ikametgâhının bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğü gerektiğinde il dışı hakem hastane görevlendirmesi yapabilir. Bu durumda görevlendirme yapılan hakem hastanenin bağlı bulunduğu il sağlık müdürlüğüne bilgi verilir.
(2) İl sağlık müdürlüğünce, sağlık raporu alacak kişi Yönerge eki Ek- 12 Hakem Hastane Listesinde yer alan aynı veya üst roldeki en yakın sağlık hizmet sunucusuna gönderilir İtiraz edilen sağlık raporu ile itiraz üzerine verilen sağlık raporundaki kararlar aynı yönde ise sağlık raporu kesinleşir.
(3) İlk sağlık kurulu raporu ile itiraz sonrasında tayin edilen hakem hastanece düzenlenen ikinci sağlık raporu arasında çelişki olması halinde, kişi ilk rapor için itirazda bulunulan ilin il sağlık müdürlüğü tarafından Ek-13 Bölge Hakem Hastaneler Listesi’nde yer alan ilgili branş/branşların bulunduğu en yakın hastanelerden birine sevk edilir. Bölge hakem hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesindir.”

TSK SYY’ye göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde, bu kuruluşlarca temin sürecinde bulunan adaylara ilişkin verilen raporlara ise tebliğ tarihinden itibaren üç işgünü içinde itiraz edilebilir.

Uzman Erbaş Sağlık Raporu İtiraz Davası

Olumsuz sağlık raporunun yapılan itirazlar neticesinde kesinleşmesi üzerine 60 gün içinde idari iptal davasının açılması gerekir. Söz konusu dava Ankara İdare Mahkemelerinde yürütmeyi durdurma talepli olarak açılmalıdır. Dava 3 ila 12 ay arasında bir sürede sonuçlanmaktadır.

Av. Kubilay REŞBER

Son Makaleler

Yayınımız Var!

Geri Gönderme Merkezlerinde İnsan Hakları Hukukuna İlişkin Temel Sorunlar

Çalışma, devletlerin göçü kontrol, sınırlandırma, caydırma, göçmenliğin niteliğinin tespiti, belgelerin tasdiki, sınır dışı gibi resmi veya gayri resmi saiklerle idari gözetim altına alınması sürecini insan hakları bağlamında ele almaktadır..