9. Yargı Paketinin İçeriği/Maddeleri
- Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin üzerindeki görüşmeler tamamlanarak 30 EKİM 2024 tarihi itibariyle Genel Kurulda görüşülmeye başlandı.
- Yargı Paketinin içeriğinde yer alan maddeleri özetle şu şekilde sıralayabiliriz;
- Madde 1: Memurların avukatlık stajı yapmalarına ilişkin ücretsiz izin haklarına ilişkindir.
1136 sayılı Avukatlık Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik yapılacak, Anayasa Mahkemesinin n 23/1/2024 tarihli ve E: 2023/63, K: 2024/15 sayılı iptal kararı doğultusunda kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların aylıksız veya ücretsiz izinli olarak ilk 6 ay avukatlık stajı yapabilecekleri geri kalan ikinci 6 ayda da kamu görevlisinin ifa ettiği kamu görevini aksatmayacak şekilde, çalışma saatleri ile izin dönemleri ve sürelerinin düzenlenebileceği hükmüne yer verilmiştir.
- Madde 2: 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılacak değişiklikten önce staja başlayanlar değişiklikten önceki hükümlere tabi olacaktır.
- Madde 3: Noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin yönetmelik hazırlanması ile ilgilidir. 1512 sayılı Noterlik Kanununun 52 nci maddesinde değişiklik yapılmaktadır
- Madde 4: Noter ücret tarifesinin Mart yerine yıl başında güncellenmesine ilişkindir.
- Madde 5: Noter ücretlerinin nakit ödeme yanında banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılmak suretiyle tahsil edilebilmesine ilişkindir.
- Madde 6: Noterlerin vergi, harç vb. beyannamalerini vermesi gereken sürelere ilişkindir.
- Madde 7: Araç sicil ve tescil sisteminde yer alan bilgilerin kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince işlem katılım payı alınmasına ilişkindir.
- Madde 8: Noter işlemlerinde elektronik imza kullanımına ilişkindir.
- Madde 9: Hâkim ve savcıların kadrolarının kanunla düzenlenmesine ilişkindir.(Danıştay Kanunu)
- Madde 10: Hâkim ve savcıların kadrolarının kanunla düzenlenmesine ilişkindir.(Yargıtay Kanunu)
- Madde 11: Hâkim ve savcıların kadrolarının kanunla düzenlenmesine ilişkindir.( Hakimler ve Savcılar Kanunu)
- Madde 12: Türk Medenine Kanununun 27’nci maddesine göre adın değiştirilmesine ilişkin kararın Basın İlan Kurumunun internet portalında ilan edilmesi ve hangi bilgilerin bu ilanda yer alacağına ilişkindir.
- Madde 13: Boşanma davasının reddinden sonra 1 yıl boyunca evlilik birliğinin sağlanamaması durumunda boşanmaya karar verilmesine ilişkindir.
Anayasa Mahkemesinin 22/2/2024 tarihli ve E: 2023/116; K: 2024/56 sayılı kararıyla, Türk Medeni Kanununun 166 ncı maddesinin dördüncü fıkrası iptal edilmiştir. Söz konusu fıkradaki “3” yıllık süre özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı kapsamında uzun bulunmuştur. Buna göre, boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak bir yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilecektir.
- Madde 14: Bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet savcıvekillerinin atanması ile Cumhuriyet savcıvekillerinin görevlerine ilşkindir.
- Madde 15: Cumhuriyet başsavcıvekili olarak atanacakların niteliklerine ilişkindir.
- Madde 16: “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” adı altında yeni bir suç ihdas edilmesine ilişkindir. (Kamuoyunda “Etki Ajanlığı Yasası” olarak tartışılmaktadır)
- Madde 17: CMK’nın 226’ncı maddesinin 4’üncü fıkrasında değişiklik yapılarak ek savunma alınmasına ilişkin bildirimin müdafii dışında sanığa da yapılmasına ilişkindir.
- Madde 18: Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesinin beşinci ve altıncı fıkrasında belirtilen merkezlerin, devlet üniversiteleri tarafından da kurulabilmesine ilişkindir.
- Madde 19: Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin tüm öğretim türlerinden; diğer ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ise kurum içinde verilebilen yaygın, dışarıdan ve açık öğretim programlarından yararlanmalarına ilişkindir.Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan iyi hâlli hükümlülerin, belirli şartların bulunması halinde kurum içinde açılan örgün öğretim programlarından yararlanabileceklerdir.
- Madde 20: Esnaf ve sanatkârların meslek kuruluşlarının genel kurul üyelerinin dörtte birinin başvurusu üzerine yönetim kurulu tarafından genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılacağına ilişkindir.
- Madde 21: Sayıştay Başkanlığı kadrolarının kanunla düzenlenmesine ilişkindir.
- Yargı Paketi henüz yürürlüğe girmemiş olup TBMM Genel Kurulunda görüşülmektedir.
Av. Kubilay REŞBER